Facebook mától Meta

Facebook mától Meta

A Facebook alapítója és vezetője, Mark Zuckerberg magyar idő szerint csütörtök este mondott másfél órás, virtuális showelemekkel és miniinterjúkkal tarkított nyitóbeszédet a vállalat éves konferenciáján, a Connecten. A beszédet Facebookon élőben lehetett követni, és lényegében arról szólt, hogy Zuckerberg hosszasan ajnározta cég következő nagy dobását, a metaverzumot. A bemutató végén pedig bejelentette, hogy a Facebook nevet vált – mármint nem a közösségi platform (az marad Facebook), hanem az anyavállalat, a Facebook Inc., aminek Meta az új neve mostantól.

 

A metaverzum szót 1992-ben alkotta meg Neal Stephenson a Snow Crash című cyberpunk regényében, a könyvben ez volt a jövőbeli virtuális valóság neve. Zuckerbergék metaverzuma alapjában véve valami hasonlót ígér: egy megosztott virtuális világot, ahol a felhasználók avatárjaik révén érintkezhetnek, és amit mobilról éppúgy elérhetnek, mint számítógépről. A bemutatóban a cégvezető a VR-t még AR-rel is megfejelte, vagyis a virtuális valóság mellé kiterjesztett valóságot is ígért. Mindez persze nem meglepő annak fényében, hogy a Facebook… khm, bocsánat, a Meta 2014-ben megvette a kereskedelmi forgalomban csúcstechnikának számító VR-eszközöket fejlesztő Oculust. Érett jó ideje már, hogy a cég valamit kezd a technológiával, és a csütörtöki bemutatón lehetett először meglesni, hogy mit.

Röviden: mindent.

A vállalat a metaverzummal ott akar lenni velünk a munkahelyünkön, sportolás közben, amikor játszunk vagy amikor csak beszélgetünk valakivel. Ennek a törekvésnek az első terméke már idén megérkezik, persze a használatához Oculus VR szemüveg kell. A Facebook Messenger VR-ra termett verziója, a Horizon Home lesz az első szoftver, amivel (amiben?) végre úgy beszélhetünk a barátainkkal, mint avatár az avatárral. A cég azt tervezi, hogy a közeljövőben a Messenger mellett a Slacket, a Dropboxot, és persze a Facebookot is integrálja a Horizon Home-ba. Emellett zajlik a Horizon Workrooms munkacímű szoftver fejlesztése, ami a virtuális térben teremtene munkahelyi környezetet, új távlatokat nyitva a home office előtt (például alsógatyában dolgozhatunk, miközben avatárunk kifogástalanul hozza a business casualt).

A távolabbi jövőben a metaverzumban lehet szinte bármi, amit csak lefejlesztenek: virtuális számháború, virtuális piactér, ahol valódi termékeket lehet rendelni, mindenféle VR-videójátékok, sportesemények, AR-pingpongparti egy hologramként megjelenő ellenféllel, aki a világ másik feléről játszik, hasonló módon zajló AR-edzés, esetleg valódi ütésekkel irányított bokszmeccs egy VR-arénában, vagy történelemórán virtuális séta az ókóri Rómában. A határ a csillagos ég. Meg a fejlesztői kapacitás. Meg a VR-szemüveg. Meg a szerverparkok. Meg az, hogy mennyibe fog mindez kerülni.

Meg az, hogy kik fogják a rengeteg tartalmat összehozni, de erre Zuckerbergnek van válasza, és elég egyszerű: mindenki. Mert amellett, hogy a cég is gőzerővel toborozza a metaverzum fejlesztőit, az elképzelés szerint bárki csatlakozhat majd alkotóként is a metaverzumhoz, és értékesítheti, amit hozzáfejleszt (persze némi jutalékért cserébe).

A technikai korlátok pedig… nos, azokat elkente a bemutató, illetve a „nyugi, megoldjuk” volt a rejtett üzenet. A működő technológiák közül kizárólag szoftvereket láthattunk (például egy fotorealisztikus avatárt, ami tényleg lenyűgöző), de a hardverekről kevés szó esett. Lesz persze majd valamikor egy minden eddiginél jobb VR-szemüveg, amit nem lesz nyűg viselni, és egy kisebb szuperszámítógép lesz benne. Hogy mikor, azt nem tudni, mert még a most bejelentett új generációs VR-szemüveg, a Project Cambria is elég bumfordi. Az sem világos, hogy a valós és virtuális tér összekapcsolása hogyan fog működni. A mélységérzet kezelése, a hang- és gesztusvezérlés, az emberi inputok követése a szemmozgástól a grimaszolásig, mindez valós időben, a lehető legpontosabban, és úgy, hogy egy nem létező világnak és egy létezőnek kell egymásra reagálnia – ez az akadály, amit meg kell ugrania a metaverzumnak. És egyelőre a Meta csak jópofa koncepcióvideókat mutatott arról, hogy képzeli ezt.

Hozzá kell tenni, Zuckerberg hangsúlyozta, hogy a bemutatott víziók nagyrészt nem lesznek elérhetők a következő években, ami azt jelenti, hogy a Connecten a cég távlati terveit mutatta be. Nem csoda, hogy inkább csak hangulatvideó volt az egész, amiben a világ egyik legbefolyásosabb embere felvillantott sok lehetőséget, miközben sorra interjúvolta a divízióvezetőit, head of akármiket, akik alákérdezős interjúkban elmondták, hogy hát igen, ez a jövő, we empower people to be more connected and to be more present (ez szó szerint elhangzott).

Ezzel nincs is baj, de a bemutatóban túl kevés volt a konkrétum annak fényében, hogy fenntartás nélkül elhiggyünk mindent a metaverzum csodáiról. Már csak azért is, mert hasonló próbálkozások voltak korábban is, a Second Life online játék például már 15 éve metaverzumnak nevezte magát (és nevezi, több tízezer júzere van még ma is). De ezek a törekvések rengeteg korlátot mutattak meg a számításikapacitás-igénytől kezdve a felhasználók nem túl magas szemüvegviselési hajlandóságán át a tartalomgyártás nehézségéig. A legsikerültebb virtuális termékek nem is metaverzumként valósultak meg, hanem annak csak egy-egy funkciójaként, önállóan (például a VR-játékok). Illetve sok esetben az derült ki, hogy nem mindenhol kell az embereknek ilyesmi. Személyes élmény: nekem például a járvány alatt laptopról tartott az edzőm távedzéseket, és abszolút nem hiányoltam a fejemről egy VR-szemüveget, amit pluszban összeizzadhatok.

Ugyanakkor a mindent behálózó VR/AR, vagyis a metaverzum megvalósulását ekkora cég, mint a Meta még nem tűzte zászlajára. Zuckerberg vállalatának rengeteg erőforrása van, a legmenőbb VR-cégtől kezdve a közösségi szoftverek terén szerzett tapasztalatig. Az ambíciók is ehhez mérten nagyok, de hogy ebből az évezred sikere vagy az évezred bukása lesz, az nem a csütörtöki bemutatóból derült ki.

És persze azt se zárjuk ki, hogy végül a metaverzum valami Black Mirror-epizódhoz hasonlít majd, amiben a szép új virtuális világ a végtelen lehetőségek feltárása helyett magába zárja és manipulálja a felhasználót. A Facebookot soha nem érte annyi támadás, mint az elmúlt egy-másfél évben; a havi 2,9 milliárd aktív felhasználót jegyző közösségi oldalnak a vádak szerint nagy felelőssége volt például a januárban a Capitoliumban történtekben, a politikai hírek és a Facebookot negatívan bemutató hírek nem megfelelő kezelése visszatérő probléma az oldallal kapcsolatban, és akkor még trösztellenes vizsgálatokról nem is beszéltünk. Vagy arról, hogy egy korábbi alkalmazott dokumentumai szerint a vállalat a felhasználói adatok védelménél előbbre sorolta a profitot. Mi lesz itt, ha ezek a problémák egy olyan platformon jelentkeznek, ami már minden érzékünket egyszerre támadja egy virtuális térben? (Feltéve, ha a metaverzum megvalósul.)

Erre a kérdésre válasz a cég átnevezése: Zuckerberg tiszta lapot akar kezdeni, és a bemutatóban röhögés nélkül ki is tudta mondani, hogy „a metaverzum lehetőséget ad, hogy jobban használjuk a technológiát”. A hivatalos kommunikáció szerint a görög „meta” szó jelentése „valamin túl, valami után”, és a Facebook Inc. is elérkezett a Facebookon túli világ kezdetéhez, amikor már nem közösségi oldal akar lenni, hanem egy olyan vállalat, ami összeköti a lehető legtöbb és legpozitívabb módon az embereket – na, ezért lett a cég neve Meta. Valójában azonban nehéz nem üzenetként érteni a lépést, illetve felidézni a Google példáját, amikor – szintén támadások kereszttüzében – a Google vállalatból Alphabet lett. A Meta és a metaverzum egy új kezdet, higgyetek nekünk – kéri a világ egyik legbefolyásosabb és leggazdagabb embere.

Forrás: telex.hu